Aan de slag met het recreatieve web

flickr party
Films kijken, muziek luisteren, games spelen: wie doet het niet? Was je vroeger nog veroordeeld tot een bezoek aan de Free Record Shop of eindeloos graaien in de Fame-bakken, tegenwoordig hoef je de deur niet meer uit. Internet is het sleutelwoord en de digitale bibliotheek biedt eindeloos veel vermaak. Of het nu muziek, foto, video, geschreven tekst of een spelletje is, entertainment is in al haar facetten online aanwezig. Of het nu enkele minuten tijdverdrijf is of systematisch dagelijks gebruik (laten we inderdaad porno niet vergeten), na de sociale functie zullen de meeste internetgebruikers zich online begeven om zichzelf te vermaken.

Torrents

Op sites als YouTube, Flickr en Last.fm kan ik mezelf eindeloos bezighouden en ontdek ik telkens weer nieuwe video’s, foto’s of muziek. Maar met name de laatste categorie willen de meeste gebruikers liever ook offline beschikbaar hebben voor bijvoorbeeld hun iPod en wordt dus veelvuldig gedownload. De beste en snelste manier om dit te doen is door middel van torrents. Recentelijk is The Pirate Bay nogal veel in het nieuws geweest, deze site is de bekendste van een arsenaal aan torrentsites.

Maar wat zijn torrents precies?

Het is een download systeem dat gebruik maakt van een centrale locatie die de downloads regelt. Dit centrale punt is de zogenaamde tracker. Je wordt met deze tracker verbonden zodra je een torrentbestand hebt gedownload. Dit doe je met een torrent client (uTorrent is een goede en veelgebruikte). De tracker houdt bij welke gebruikers het bestand hebben en zorgt ervoor dat aanbieders en vragers met elkaar verbonden worden. Zoeken naar aanbieders is dus niet nodig, de tracker weet wie de aanbieders zijn. Het downloaden begint direct, gebeurt decentraal en bestaat uit het uitwisselen van delen van bestanden tussen alle gebruikers die op dat moment meedoen aan het up- en downloaden. Zo’n gecoördineerde groep downloads is een torrent.

Klinkt handig! Wat is het addertje?

Vaak gaat het downloaden in het begin erg snel, want er zijn genoeg mensen die net als jij aan het downloaden zijn en de beginstukjes dus noodgedwongen sharen. Als het eind van de download in zicht is gaat het meestal een wat langzamer. Je komt dan bij de zeldzame bestanddeeltjes aan omdat veel gebruikers meteen afsluiten als de buit binnen is. Dit merk je vooral als je een serie downloadt, of de discografie van een band die al 30 jaar albums uitpoept. Torrents zijn dan ook per definitie niet geschikt voor losse muziekbestanden; de winst in snelheid gaat hier verloren door de extra coördinatie, bovendien is het bestand al binnen voordat de torrent goed op gang is gekomen. Ook voor bestanden waar weinig vraag naar is, zijn torrents niet erg geschikt. Een kleine hoeveelheid aanbieders betekent doorgaans een lage downloadsnelheid, en torrents kunnen uitsterven als niemand de bestanden meer aanbiedt.

Omdat via torrents veel auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt verspreid, liggen torrentsites momenteel hevig onder vuur. Naast het al genoemde The Pirate Bay is Mininova de bekendste torrensite, maar ook deze heeft te kampen met justitiële bemoeienis. Gelukkig is er altijd nog torrentz.com, waar je alle torrentsites vindt die het gezochte aanbieden. Bovendien worden steeds meer servers naar landen verplaatst waar het downloaden via torrents niet wordt gereguleerd, dus voorlopig kunnen we onze lol op.

Oh en als er iets misgaat, wij attendeerden je alleen maar op. Er kleven risico’s aan, vervolging en nog wat van dat soort pietluttigheden, dat je het weet. (einde disclaimer)

Photosynth

Iedereen vind het leuk om foto’s te maken en kijken, en Flickr of Picasa genieten tegenwoordig redelijke bekendheid als doodgewone online fotoalbums. Leuk om te zien, maar het begint pas bij een mooie verzameling foto’s.

De wereld binnen handbereik

Begin 2008 schreef ik hier over virtuele werkelijkheid. Virtual Reality, dat zeker, maar geen Second Life, handschoenen, brillen of projectieruimtes. De realiteit naar je toe halen, dàt is de echte Virtuele Werkelijkheid. Gelukkig zijn we in die anderhalf jaar een stuk verder gekomen op dat gebied. We kunnen met Google Streetview al in iedere huiskamer kijken. Anderhalf jaar geleden besteedde ik echter vooral aandacht aan Photosynth, een programma waarmee gebruikers foto’s van bijvoorbeeld een gebouw of plein aan elkaar kunnen plakken tot een 3D model, een zogeheten synth. Dit model biedt de mogelijkheid om in hoge resolutie op in te zoomen, eromheen te vliegen of doorheen te navigeren. Doordat Photosynth overlappende foto’s analyseert en naadloos aan elkaar plakt wordt je echt een virtuele wereld in gezogen.

Wat betekent dit voor ons?

Photosynth biedt eindeloze navigatie en adembenemende zoommogelijkheden in een groeiende database van wereldwijd de prachtigste locaties. Die je vanuit je luie stoel kunt bekijken. Wat willen we nog meer? Eigenlijk is er maar één nadeel: het alleen te gebruiken met Windows en een bijbehorende Live-account. Daar zit ik persoonlijk niet mee maar het is lullig voor Mac-bezitters. Of een goede reden om van een geloof af te stappen. Aan de andere kant kan het nooit lang duren voordat er een vorm van samenwerking op dit gebied komt, zo heeft Apple ook al Seadragon toegelaten tot de App Store. Hiermee kun je op de iPhone synths zoeken en bekijken.

Het resultaat is nog niet optimaal, met name de overgang tussen verschillende foto’s binnen een synth kan soepeler. Toch zijn de meeste synths meer dan indrukwekkend, bovendien wordt het resultaat beter naarmate er meer foto’s gebruikt worden. Kijk vooral eens naar Machu Picchu, het International Space Station of Mount Rushmore. Gewoon griezelig dichtbij, zie dat maar eens op een dagtrip na te doen.

En zo komen we uit bij het begin: overal maakt iedereen foto’s, zeker sinds digitale camera’s de standaard zijn. Je kunt nu plekken op aarde bekijken die je als toerist misschien nooit gezien zou hebben en daar nog rustig de tijd voor nemen ook, zonder door hordes toeristen gestoord te worden. Het sociale aspect is gelijk ook de kracht van Photosynth. Zoals ik al zei: iedereen vindt het leuk om foto’s te maken.

Fotocredit: Dustin Diaz

Over Jerry Houtman

Jerry (1983) is online media professional, blogger en freelance copywriter. Zijn focus ligt op webinnovatie, online marketing en de functionaliteit van internet, zaken die goed van pas komen in zijn werk als online media planner bij De Media Maatschap en tevens de voornaamste inspiratiebron vormen van zijn blogposts.
Dit bericht is geplaatst in Hoe? met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Één reactie op Aan de slag met het recreatieve web

  1. Pingback: Aan de slag met het veelzijdige web – carrièremagazine Spotlight Effect

Reacties zijn gesloten.