De vele alternatieven voor de Stemwijzer

Stemwijzer en Kieskompas zijn dit jaar niet meer de enige websites die je helpen met een stemadvies, je kunt nu alle kanten op. Van eco-figuur tot popster en van jongeren tot gepensioneerden. Dat brengt af en toe behoorlijk wat hilariteit, maar ook wel een leuke manier om te kijken welke persoon of partij goed bij je past. Want zeg nou zelf: 30 vragen beantwoorden over de meest suffe politieke stellingen kan toch echt niet meer.

Radiozender 3FM vult het Serious Politics thema aan met een stemwijzer speciaal voor jonge mensen, overigens in samenwerking met hetzelfde instituut die achter de bekende Stemwijzer zit. RTL Nieuws komt met een test die kijkt met welke persoon je het meest overeenkomt, naast politieke boegbeelden komen DJ’s, presentatoren en andere BN’ers voorbij. Voor je het weet wordt je daar dus vergeleken met bijvoorbeeld Peter R de Vries of Ruud de Wild. Ze noemen het de politieke matchmaker en je kunt je resultaat gelijk delen op Facebook of Hyves.

Ben je meer geinteresseerd in personen dan partijen of heb je misschien al een keuze gemaakt op welke partij je wil stemmen dan is Wiekiesjij? nog een aardige test. Daar kun je zien wie er op de kieslijst het best overeenkomt met jouzelf of zaken waar jij prioriteit aan geeft. Helaas is de website nog niet heel compleet, het was mooi geweest als je echt tot op de laatste sigaret kon zien welke goede en slechte eigenschap een persoon bezit. Over een andere boeg gaat de website BrandVoting, even invullen wat er in je koelkast ligt en bij je op de oprit staat en je weet welke partij het beste bij je past. Op Twitter heerst overigens het idee dat er meer VVD adviezen uit komen dan de meer linkse partijen, overigens niet heel hard op cijfers gebaseerd.

En tot slot in de categorie mooi gevonden: de Stepwijzer en de Stomwijzer. En zo zijn er inmiddels eindeloos veel hulpjes om tot je definitieve keuze te komen op 9 juni. En heb je nog een specifiek punt waar je meer over wil weten, dan kun je bij Google terecht om alle partijprogramma’s in een keer te doorzoeken.

Welke stemwijzer heeft bij jou de doorslag gegeven?

Over Tim van Letht

Tim is mede-eigenaar van Spotlight Effect. Werkzaam bij Interpolis op het gebied van Online Strategie & Innovatie. Adviseert daarnaast één dag per week organisaties, spreekt op congressen en geeft colleges aan studenten.
Dit bericht is geplaatst in Campagnespot, Communicatie met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Één reactie op De vele alternatieven voor de Stemwijzer

  1. Pingback: Dutch political parties in one (politically incorrect) sentence

Reacties zijn gesloten.