Een bedrijfje voor de zesde bevolkingsgroep van Suriname

Maike Veltman is onze nieuwe redacteur. In dit bericht stelt ze zich voor. Welcome to the club Maike!

Foto Flickr / aokettun


Stagiaires zijn de zesde bevolkingsgroep van Suriname. Overal zie je blonde meisjes (en soms een jongen ertussen) door de straten van Paramaribo fietsen. Het vrolijkt het straatbeeld op een grappige manier op, want je ziet heel weinig Surinamers fietsen en al helemaal niet in zo’n moordend tempo. Sinds kort ben ik ook een van deze stagiaires. Het is een raar gevoel omdat ik in Suriname ben geboren en opgegroeid. Dat hebben mensen helaas pas door als ik m’n mond opendoe en er accentloos Surinaams-Nederlands uitrolt, want van buiten ben ik net zo blond als de rest.

Door de stagiairestroom is er een compleet nieuwe markt ontstaan. Surinamers zijn heel inventief in het verdienen van geld op stagiaires. Waar een Surinamer z’n huis nog niet voor zou verlaten (kaaimannen kijken), wordt voor de stagiaire een tripje van 60 euro voor georganiseerd. En het loopt storm.

Als ik op straat loop, wordt ik regelmatig aangesproken of ik andere stagiaires ken die woonruimte zoeken, want meneer heeft nog wel een appartement onder z’n huis die hij verhuurd. Toen ik een Surinaamse vriend dat vertelde, bedacht hij het idee voor mijn nieuwe Surinaamse bedrijfje.

KiS is een bemiddelingsbureau tussen stagiaire en woonruimte. Ik ken Suriname goed, de cultuur, de mensen, en ik ken Nederland goed. Ik weet wat stagiaires willen, want ik ben er zelf een. Het concept is simpel. Verhuur je woonruimte, dan word je lid van mij. Ik kom langs, stel samen met je een profiel op van de ruimte en maak een filmpje. Dit plaats ik allemaal op de site en de stagiaire in Nederland ziet gelijk waar hij of zij terecht komt.

Nu sta ik bij vrienden nogal bekend vanwege mijn impulsiviteit. Ik begon dan ook heel spontaan dezelfde week nog met opstarten. Visitekaartjes met een palmboompje erbij printen bij de plaatselijke copyshop. Een vriend in Nederland bellen om voor een vriendenprijsje binnen een week een site in mekaar te knallen. En ergens een auto huren om klanten langs te gaan. De opstartkosten zijn heel laag, dus wat heb je te verliezen?

Ik ben nu een maandje bezig en het begint te lopen. Via stagiaires kom je makkelijk in contact met de huurbaas. Via de huurbaas kom je makkelijk in contact met andere huurbazen. Het gaat van mond tot mond, want iedereen kent iedereen in Suriname. En hopelijk nog even, en iedereen kent mij.

Over Maike Veltman

Maike Veltman is geboren en opgegroeid in Suriname. Op haar 14e verhuisde ze naar Nederland en sindsdien is ze surinaams en nederlands, net wanneer het goed uitkomt. Ze studeert journalistiek en wil later films maken die de wereld iets mooier maken. Om dit te realiseren begon ze tijdens haar studie Studio Mayka, een mediabedrijfje. Suriname bleef trekken en tijdens een stage daar richtte ze Kamer in Suriname op, een bemiddelingsbureau voor woonruimte. Op haar eigen blog schrijft ze over haar leven.
Dit bericht is geplaatst in Internationaal, Waarom? met de tags , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op Een bedrijfje voor de zesde bevolkingsgroep van Suriname

 1. Pingback: Een bio van 100 woorden « I love SURINAME

 2. Sietske schreef:

  Kan ik je ergens horen spreken? Lijkt me geinig :)

  Gaaf idee trouwens.
  Wel zo’n prettig gevoel om van tevoren te weten waar je terecht komt. Ook voor de achterblijvers!

 3. Henderikus schreef:

  Maike helemaal gaaf en cool
  geweldig dat je stagiaires zo kunt helpen

 4. Paula schreef:

  Ik zeg: zakenvrouw 2010 :)

 5. Edial Dekker schreef:

  Interessant idee…! En welkom op Spotlight Effect, ik kijk uit naar je andere bijdrages.

Reacties zijn gesloten.