Ad Monday: I think I’m being watched

Ad MondayTegenwoordig bevind ik mij aan de andere kant van de Noordzee en ben ik woonachtig in Londen, een metropool die Amsterdam degradeert tot gezellig plattelandsdorpje. Om de enorme hoeveelheid mensen die hier rondloopt enigszins in goede banen te leiden heeft de gemeente een uitgebreid beveiligingsplan op poten gezet: CCTV. De afkorting staat voor closed circuit television, oftewel camerabewaking. Waar ik in Nederland gewend was aan camera’s in banken, supermarkten en een handvol andere plekken is in Londen elk metrostation, elke pub en vaak ook de straat voorzien van CCTV. Inmiddels zijn de Londenaren zich dan ook behoorlijk bewust geworden van het feit dat ze constant in de gaten worden gehouden. Wat bij sommigen tot een onbehaaglijk gevoel leidt. De Londense kunstenares Anna Barriball drukt dit gevoel uit met een poster die, als gevolg van een samenwerking met de gemeente in het teken van Art on the Underground, in vrijwel elk Londens metrostation te zien is. De poster maakt deel uit van een zesdelige serie.

I think I'm being watched

+ De poster drukt op een simpele manier een onderbuikgevoel uit dat veel Londenaren steeds vaker ervaren.

+ De poster is overal te zien, waardoor vrijwel iedereen met de campagne geconfronteerd wordt.

– Stiekem is dit natuurlijk geen echte reclamecampagne, maar meer een soort kunstvorm tussen de wirwar van billboards die je in de underground tegenkomt.

P.S.: Voor wie zich ooit afvroeg waar de Britse band Hard-Fi de titel van hun debuutalbum vandaan haalde, dat zal nu duidelijk zijn.

Over Peter Evers

Peter Evers (1984) is actief als Business Development Manager bij yoMedia in Amsterdam. Hiervoor werkte hij een jaar lang als mobile marketeer bij Unanimis in Londen. Daarnaast is hij fervent drummer en blogt hij tevens op zijn eigen weblog PeterEvers.net. Peter studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en was tijdens zijn studie onder andere actief als sales trainer, workshopleider, ondernemer en bestuurslid bij Studievereniging Mercurius.
Dit bericht is geplaatst in Ad Monday, Interpersoonlijk, Londen met de tags , , , . Bookmark de permalink.

14 reacties op Ad Monday: I think I’m being watched

 1. Jerry Houtman schreef:

  CCTV is een mondiaal begrip, en ook in Amsterdam hangen waarschijnlijk meer camera´s dan jij je er bewust van bent. Zo is bijvoorbeeld bijna de gehele Nieuwmarktbuurt voorzien van strategisch opgehangen camera´s, en denk maar aan de camera´s die op ieder metro- en treinstation te vinden zijn.

 2. Ha!

  Volgens mij heb je vanuit EJ’s ervaring héél bewust voor een 6-delige serie gekozen en niet voor een 7-delige serie :) !

  Heb je overigens al een seizoenkaart van Dagenham & Redbridge of Leyton Orient aangeschaft?

  Cheers!

 3. Wacht, de poster zelf maakt deel uit van een 6-delige serie… Hmm. Dan pleit ik voor een 6-delige Piccadilly Circus special!

 4. Ørv schreef:

  @Philip Rouwenhorst: lol

 5. Peter Evers schreef:

  De posterserie is zesdelig, het gaat dus niet om een serie posts voor alle duidelijkheid.

 6. Peter Evers schreef:

  @Jerry echter hangen hier op elke denkbare plek bordjes met CCTV in Action erop en is het hier veel meer een issue dan in Amsterdam. Maar er zullen in Amsterdam natuurlijk ook wel wat camera’s hangen.

 7. Peter Evers schreef:

  @Phil I’ll see what I can do ;)

 8. Linde schreef:

  Er schijnt 1 camera op de 14 britten te zijn, in London ligt dat getal hoger. Sommige experts gokken dat er zo’n half miljoen cameras in Londen zijn..

  @ Peter, heb je Banksy’s statement al gezien?: one nation under CCTV?

  Linde @ Londen

 9. We kunnen de SLE-vergadering binnenkort wel eens in Londen gaan houden!

 10. Jerry Houtman schreef:

  Banksy is een held!

 11. Peter Evers schreef:

  Kwam vandaag 100% toevallig langs Banksy’s statement (had geen idee waar het was, dus het was duidelijk voorbestemd). Heb m uiteraard even vastgelegd: http://www.flickr.com/photos/peterevers/2661956622/

 12. Pingback: PeterEvers.net » London Calling Volume 3: First week at work

 13. Pingback: Bjorn Franke » Blog Archive » Straatkunstenaar Banksy ontmaskerd?

Reacties zijn gesloten.