Het maakt niet uit wat je zegt, lichaamstaal spreekt

LichaamstaalDe meest bekende vorm van communicatie is spreektaal. Toch komt veel meer kijken bij een goed gesprek dan een spreekwaterval. Als we praten doen we dat niet alleen met onze mond, maar vooral met ons lijf. Sterker nog, 93 procent van onze communicatie vindt plaats zonder woorden. Tijd voor wat uitleg.

Met lichaamstaal benadrukken we wat we met woorden zeggen. Denk maar aan je mimiek, stemgeluid en gebaren als je boos bent. Een gebalde vuist zegt genoeg en dan hoeft er nog geen woord gesproken te zijn. De kracht van lichaamstaal is volgens onderzoekers groot. Alhoewel veel mensen zich voornamelijk focussen op de inhoud, bepaalt lichaamstaal vaak het verloop van een gesprek.

Lichaamstaal is cultuur gebonden, net als de interpretatie ervan. De verschillen zijn wereldwijd merkbaar. Denk maar eens aan het begroeten van een vriend of vriendin. Nederlanders geven je drie kussen, terwijl je van een Amerikaan maar één kus kan verwachten. Eskimo’s laten het kussen zelfs helemaal achterwege en wrijven enkel de neuzen tegen elkaar. Een compleet ander voorbeeld komt uit de reiswereld. Als we in Europa liften steken we een duim omhoog, maar doe je dit in Azië dan zal niemand voor je stoppen omdat het gebaar daar anders is.

De signalen die we uitstralen zijn grotendeels aangeleerd. Hoewel lichaamstaal overwegend onbewust plaats vindt, betekent dit niet dat je het niet in je eigen voordeel kunt gebruiken. Zo kan je leren goed te doseren en je aan te passen aan verschillende situaties. Waar het om gaat is dat je op een natuurlijke wijze de juiste signalen weet te geven. Toch kan volgens professionals niet genoeg benadrukt worden dat lichaamstaal niet op zichzelf staat. Wat je zegt is zeker zo belangrijk. Het is uiteindelijk de combinatie die het veelzeggend maakt.

Meer weten over het onderwerp? Kijk hier.

Dit bericht is geplaatst in Interpersoonlijk met de tags . Bookmark de permalink.

6 reacties op Het maakt niet uit wat je zegt, lichaamstaal spreekt

 1. Peter Evers schreef:

  Toen ik actief was als trainer van straatwervers gebruikte ik steevast dit betoog. Lichaamstaal bepaalt voor een heel groot deel hoe je boodschap overkomt en het is zeker iets dat je kan gebruiken om mensen over de streep te trekken in het geval van een donatieverzoek. Simpele dingen als iemand recht aankijken, lachen, rechtop staan en enthousiaste handgebaren zijn van vitaal belang in een persuasief gesprek. Lichaamstaal is wat mij betreft één groot overtuigingsinstrument.

 2. Jerry Houtman schreef:

  Ook erg relevant in het spel der liefde. Misschien toch eens in de spiegel kijken wat voor onzin mijn lichaam uitkraamt ;)

 3. Ernst-Jan Pfauth schreef:

  Het is dan ook een lucratieve business, zoeken op lichaamstaal en cursus levert bijna 70.000 resultaten op: http://www.google.nl/search?q=lichaamstaal+cursus&sourceid=navclient-ff&ie=UTF-8&rlz=1B3GGGL_nlNL250NL250

 4. Jerry Houtman schreef:

  Peter, zie de vorige reactie. Nieuwe carriere voor jou? ;)

 5. Viola schreef:

  Haha leuk! Ik ben er van overtuigd dat je bepaalde aspecten van lichaamstaal kunt aanleren en kunt leren doseren. Aan de andere kant zit niemand te wachten op een pokerface, so keep it real;-)

  Jer, misschien een camera bij die spiegel zetten en we hebben weer wat Youtube materiaal!

 6. iris schreef:

  goeie info:D

Reacties zijn gesloten.