Londen plaagt hersenen in veiligheid commercial

In Londen is er afgelopen maand een commercial gestart over veiligheid van fietsers. Het doel is om de automobilist bewust te maken van de (slechte) zichtbaarheid van fietsers in het verkeer. In de commercial wordt de kijker geplaagd met de zogenaamde awareness test. Om het effect van het filmpje niet te verliezen raad ik je aan dit eerst te bekijken voordat je verder leest.


De kans is groot dat je de beer inderdaad niet voorbij zag moonwalken. De test is inmiddels al oud en voor velen bekend. Transport for London zag in ieder geval reden genoeg om de test in een commercial te verwerken. Of de kijker deze beelden uiteindelijk ook gaat koppelen aan het zien van fietsers in het verkeer zal nog moeten blijken.

De gedachte achter de awareness test is terug te vinden in verschillende theorieën op het gebied van cognitiewetenschap. De zogenoemde ‘selective attention’ heeft als uitwerking dat je details in de omgeving uitsluit als je ergens op probeert te focussen. In dit geval dus het tellen van de bal die over wordt gegooid. Een soortgelijk effect is het Cocktail Party Effect. Hierin wordt omschreven dat wanneer je bijvoorbeeld op een feestje bent en met iemand staat te praten je hersenen automatisch details uit je omgeving weg filteren. Je hoort bijvoorbeeld niet de gesprekken die door andere mensen om je heen worden gevoerd. Een andere theorie die ook raakvlakken heeft met dit onderwerp is change blindness. Filmpjes kun je hier bekijken.

Dit is natuurlijk cognitiewetenschap in een notendop. Maar als je nieuwsgierig bent geworden is Google natuurlijk je beste vriend. En anders is het boek van Esgate & Groome ook een aanrader!

Over Tim van Letht

Tim is mede-eigenaar van Spotlight Effect. Werkzaam bij Interpolis op het gebied van Online Strategie & Innovatie. Adviseert daarnaast één dag per week organisaties, spreekt op congressen en geeft colleges aan studenten.
Dit bericht is geplaatst in Londen, Marketing, Wetenschap. Bookmark de permalink.

3 reacties op Londen plaagt hersenen in veiligheid commercial

  1. Jerry Houtman schreef:

    Mooie theorie die al op meerdere manieren is bewezen. Ik kende het filmpje al en hoewel je tevoren weet dat er zoiets in zit verwerkt, zag ook ik de beer niet moonwalken.

  2. Peter Evers schreef:

    Bij de 3e keer zag ik ‘m pas…mooi testje.

  3. Jan-Jaap Verstelle schreef:

    Bijna direct viel mij de beer al op, maar dat komt denk ik doordat ik niet geconcentreerd was op de bal en dus openstond voor andere prikkels.

Reacties zijn gesloten.