Duizend twitteraars volgen én overzicht houden

Volg meer dan honderd mensen op Twitter en je raakt al snel het overzicht kwijt. Waarom zou je er dan ook meer dan honderd volgen? Nou, als journalist bij het Eindhovens Dagblad vind ik het belangrijk om te weten wat er onder Eindhovense twitteraars leeft én dat zij mij ook via Twitter kunnen bereiken. Maar als je uiteindelijk meer dan duizend twitteraars volgt, wordt je niet meer vrolijk van je algemene tijdlijn. Heb je net de laatste tweets gelezen, staan er weer tien nieuwe berichten op je te wachten.

Twitter biedt de mogelijkheid om lijsten aan te maken. Sinds die functionaliteit beschikbaar is, maak ik daar ook gebruik van. Ik maakte een lijst met collega’s, journalisten, Eindhovenaren, media en concurrenten in de regio. Andere twitteraars waren ook druk in de weer met lijsten en enkele verzamelingen waren de moeite waard om te volgen. Maar uiteindelijk bood ook dit geen oplossing. De lijsten van anderen waren voor mijn behoeften incompleet en mijn eigen lijsten hield ik maar halfslachtig bij. Geen oplossing dus. Maar gelukkig kun je het beheren van lijsten ook automatiseren.

Geautomatiseerd Twitter-lijsten aanmaken en beheren

Een goede maand geleden ontdekte ik Formulists. Op basis criteria die je zelf kunt instellen genereert Formulists lijsten. Als journalist bij het ED wil ik graag een lijst met relevante twitteraars uit Eindhoven en omstreken. Formulists neemt dagelijks alle mensen die mij volgen of die ik volg door en iedereen die in zijn bio of locatie ‘Eindhoven’ of ‘040’ vermeldt voegt Formulists toe aan de lijst. Vervolgens speurt Formulists door een aantal lijsten met Eindhovense twitteraars van anderen. Als daar nog mensen tussen staan die 250 volgers of meer hebben en die nog niet op mijn eigen lijst staan, voegt Formulists hen ook toe aan mijn lijst. Omdat ik in deze lijst geen accounts wil van media of journalisten – daar heb ik een andere lijst voor – haalt Formulists deze accounts er tot slot uit. Het eindresultaat is een redelijk overzichtelijke lijst van net geen 250 twitteraars uit Eindhoven en omstreken.

Opnieuw chaos: lijsten bijhouden

Met dank aan Formulists heb ik inmiddels vijf lijsten gemaakt en daarnaast volg ik acht lijsten die anderen maakten en beheren. Opnieuw chaos. Tien lijsten bijhouden is net zo ondoenlijk als één tijdlijn met tweets van duizend twitteraars. Zeker als je Twitter.com gebruikt. Daar kun je niet overzichtelijk al je lijsten bekijken.

In Tweetdeck kan dat wel. De  lijsten die voor mij het belangrijkste zijn, kan ik in één oogopslag zien. Een paar keer per uur scroll ik van links naar rechts door mijn lijsten in Tweetdeck en ik ben weer bij. Natuurlijk lees ik niet alles, maar ik zie razendsnel of er iets bijstaat dat ik moet lezen.

Over Paul Vereijken

Paul Vereijken is journalist en houdt zich dagelijks bezig met de verandering van zijn vak.
Dit bericht is geplaatst in Hoe?, Internet, media, Social media met de tags , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Duizend twitteraars volgen én overzicht houden

 1. bjurn schreef:

  Ik gebruik zelf mixero.

  Tweetdeck vind ik nogal onoverzichtelijk gezien je alle kolommen naast elkaar hebt staan. Dit kan behoorlijk afleiden. Daarnaast kan je maximaal maar 8 kolommen aanmaken.

  Mixero kan je zoeklijsten aanmaken en groepen. Elk krijgt zijn eigen icoon, zodat je makkelijk kan schakelen tussen de verschillende lijsten. Voor mij een verademing. Maar dat is persoonlijk natuurlijk :-)

 2. Liek schreef:

  Hoi Paul,
  Dit werkt heel goed. Bedankt voor de uitleg.

Reacties zijn gesloten.