Genoeg van Facebook?

Nu het einde van januari in zicht komt, hier wat leuke websites vanuit Londen:

Social Backpacking
Van de makers van facebook, Matt Biddulph en Matt Jones, is er nu weer een sociaal netwerk. Vanuit hun bureau in Hoxton in Oost Londen lanceerden zij Dopplr een website voor reizigers.

dopplr2.jpegHet idee van Dopplr is dat je als gebruiker je reisplannen aangeeft. De site geeft vervolgens aan vrienden, collega’s of andere reizigers door waar je bent, en meldt je wanneer er overeenkomsten zijn met andermans reisschema. Zo kan je elkaar eventueel ontmoeten. Ook heeft de site een herinneringsservice die je vertelt wie er op de plekken woont die jij gaat bezoeken, en biedt het de mogelijkheid om er je reistips te delen. De site kan gelinkt worden aan online kalenders en geintegreerd in sociale netwerken zoals Facebook.

Dopplr wordt deze maand gelanceerd voor het grote publiek, voorheen was het een ‘invitation only website’. De site is al getipt als een aankomend succes.

De grote vraag blijft wel waar de site verschilt van sites zoals Twitter waar je immers ook familie en vrienden op de hoogte kan houden van je wel en wee. Dat ligt waarschijnlijk in het soort mensen die gebruik maken van de site, mensen die veel reizen en er veel over weten. Dopplr zegt hierover zelf dat de site vooral voor mensen die voor hun werk reizen is bedoelt, maar ik kan me zo voorstellen dat het ook voor de backpackers onder ons een nuttige aanvulling is op je sociale netwerk.

Verfraai je Straatbeeld
fixmy1.pngEen andere leuke website is Fixmystreet, een site die helaas tot nog toe alleen voor Britten bestaat. Op de website kun je je straat invullen en er vervolgens een klacht over indienen, of er een observatie over doen. Vervolgens kun je op een kaartje aangeven waar het probleem zich bevind en/of een foto uploaden. Die informatie wordt dan naar de gemeente gestuurd, die er dan vervolgens iets aan doet (over mijn klacht heb ik helaas nog niets vernomen, maar ik heb goede hoop!).

De site is een intitiatief van Mysociety, een organisatie die onder andere ook andere initiatieven heeft om maatschappelijke betrokkenheid te stimuleren: bijvoorbeeld de Pledgebank. Het is een site waarop mensen beloftes kunnen maken in ruil voor andere mensen hun beloftes. Voorbeelden van zulke voornemens zijn bijvoorbeeld: “ik zal een jaar lang scharreleieren kopen, als tien anderen hetzelfde doen” of “ik zal weigeren om me te registreren voor een identiteitskaart, als honderd anderen hetzelfde doen.” Alhoewel Mysociety een Brits intiatief is, is de pledgebank een internationaal project (Ik heb één Nederlandse ondergetekende gevonden!).

Revolutionaire Radio
In Oost Londen is het idee geboren van Last FM, een persoonlijk radiostation dat zich naar jouw smaak voegt. Op Last FM kunnen luisteraars hun muziek uploaden (scrobbelen zoals zij het zelf noemen), om zo een muziekplatform te creëren waar iedereen gebruik van kan maken. Vervolgens krijgen gebruikers muziek ‘aanbevolen’ die bij hun smaak past en kunnen ze contact leggen met andere gebruikers met dezelfde muzikale voorkeuren.

Last FM heeft vorige week een deal gesloten met vier grote muzieklabels en een groot aantal onafhankelijke muzieklabels, waardoor gebruikers nu tot drie keer toe (zelf uitgekozen) liedjes kunnen beluisteren via de site. Ook kunnen ze de muziek tegen betaling downloaden van ITunes, Amazon en dergelijke. Artiesten wiens muziek wordt beluisterd krijgen geld via advertenties op de website. Zelf noemt Last FM het “’s werelds grootste jukebox”.

Zeurende Websites
sustainiability1.jpeg The Nag is wederom een UK initiatief om maatschappelijke betrokkenheid te stimuleren, namelijk door mensen iets aan duurzaamheid te laten doen. Als je je inschrijft op de website krijg je eens per maand een email die je aanspoort om de website te bezoeken en iets duurzaams te ondernemen.

De site is laagdrempelig en je hoeft ook niets; voor alle nags bestaat er namelijk de optie: “nag me later”. Als je wel meedoet, houdt de site bij wat de impact van je acties is. Ook kunnen grotere groepen, universiteiten, scholen of bedrijven zich er op inschrijven, en feedback ontvangen over duurzame projecten.

Dit bericht is geplaatst in Alledaags, Internationaal, Internet, Londen, media, Non-profit. Bookmark de permalink.

2 reacties op Genoeg van Facebook?

  1. Je kan ook een Dopplr-applicatie op je Facebook profiel toevoegen. Ik vraag me af waarom je dan nog een speciaal profiel op de Dopplr-website aan zou maken. Maar vind het een mooi idee!

  2. Linde schreef:

    Goed punt!
    Al lijkt het dat er geen optie is waar ze je matches met je vrienden aangeven- wat nou juist zo handig is- wellicht is dat alleen als je vrienden die applicatie op facebook toevoegen..

Reacties zijn gesloten.