Het mediajaar 2007 – De Pers

Voorspellingen voor het mediajaar 2007Spotlighteffect.nl blikt de komende week vooruit op het mediajaar 2007. Trends, personen, nieuwe media, voorspellingen; deze blog wordt er de komende dagen mee bestookt. Suggesties? Klik op de reageerlink onderaan. Eerste bericht in deze serie gaat over het gratis dagblad de Pers.

De Pers
De Pers van Cornelis van den Berg“Over tien jaar is er nog maar één massamedium. Televisie fragmenteert, internet is per definitie gedefragmenteerd. Welk medium kan dan nog dagelijks twee, drie miljoen bereiken? De krant.”, zo luidt de toekomstvisie van Cornelis van den Berg (31), directeur van de gratis krant die voorbestemd is het Nederlandse medialandschap op haar grondvesten te doen laten schudden. Tenminste, als de verwachtingen van Cornelis van den Berg uitkomen. Noemde zijn kindje destijds de Dictator en gaat het dagblad nu lanceren als de Pers. In het kerstnummer van Vrij Nederland zegt de krantenpionier: “Er is een wonderlijke kongsi gevormd tussen kapitaal en een bijna naïef verlangen om een goeie krant te maken”. Een voorproefje is te bewonderen bij de Nieuwe Reporter. Het is te hopen dat van den Berg zijn wonderkindje snel in de stationsbakken krijgt. Want een ‘mooie, beknopte, niet-rellerige’ krant die ‘met nieuwsgierigheid in elkaar is gezet’ vol ‘serieuze, bevlogen artikelen’ klinkt als een welkome afleiding tijdens de ochtendspits.

Bronnen: NRC, de Volkskrant, de Nieuwe Reporter en Vrij Nederland.

Over Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) raakte halverwege zijn studie communicatiewetenschap verslaafd aan bloggen. Toen hij een ruzie tussen Balkenende en Witteman vastlegde, werd zijn blog Spotlight Effect ook daadwerkelijk gelezen. Na een stage bij de Verenigde Naties in New York reisde hij voor Web 2.0 blog The Next Web een jaar de wereld rond. Voor nrc.next verkocht hij zijn ziel aan de dode-bomen-industrie, vinden zijn oud-collega's. Zijn persoonlijke blog is Pfauth.com.
Dit bericht is geplaatst in kranten, media, Mediajaar 2007. Bookmark de permalink.