Facebook Timeline: van privacy instellingen tot cover-foto


Sinds december 2011 is Facebook haar nieuwe Timeline functie aan het uitrollen op het sociale netwerk. Ook in Nederland is het mogelijk om je Facebook profiel te verrijken met de nieuwe Timeline functie, maar waar moet je allemaal op letten voordat je eraan begint?

Via Facebook.com/Timeline kun je de nieuwe functie activeren, je krijgt dan zeven dagen de tijd om je profiel helemaal gereed te maken en te publiceren. In dit artikel laat ik je zien wat je allemaal moet instellen om ervoor te zorgen dat straks het juiste profiel zichtbaar is.

De Timeline privacy instellingen

Met de komst van de nieuwe Facebook Timeline zijn er een aantal instellingen bijgekomen, alle privacy instellingen die je reeds had aangemaakt blijven bestaan. Foto albums komen dus niet ineens openbaar, en vriendengroepen zijn nog hetzelfde. Wel zijn er een aantal functies bijgekomen, het is raadzaam deze te bekijken.

Via de pijl naast Startpagina rechts bovenin kom je bij de privacy-instellingen. Het meest besproken onderdeel van Facebook. Gelukkig zijn de instellingen voor privacy de afgelopen jaren iets overzichtelijker geworden, een handige functie voor Timeline is het beperken van de zichtbaarheid van al je berichten. Door te kiezen voor Het publiek beperken voor eerdere berichten zorg je ervoor dat alléén je vrienden alle berichten uit het verleden kunnen zien. De groep Publiek en Vrienden van vrienden worden daarmee uitgesloten. Deze instelling bestond al langer, maar omdat Timeline makkelijker doorzoekbaar is in het verleden is dit een belangrijker onderdeel geworden van je privacy instellingen.

Terug naar je tijdlijn. Rechts bovenin je profiel zie je staan: Informatie bijwerken, Activiteitenlogboek en een instellingen knop. Bij Informatie bijwerken krijg je alle informatie te zien die in jouw profiel staat, inclusief contactgegevens en waar je hebt gewerkt en/of gestudeerd. Let hier in ieder veld op het driehoekje rechts bovenin, daarin kun je aangeven of de hele wereld dit kan zien of wederom je eigen vrienden. Voor bijvoorbeeld algemene gegevens en contactgegevens moet je nog een keer op bewerken klikken om te kunnen zien wat er allemaal wel en niet zichtbaar is en voor wie. Op je profiel kun je ook de kolommen aanpassen waarin bijvoorbeeld je aantal vrienden of foto’s staan weergegeven. Klik op het pijltje bij de meest rechtste kolom en je kunt het aanpassen. De kolommen die je hier kunt selecteren zijn:
– Vrienden
– Foto’s
– Likes/Vind ik leuk’s
– Kaart
– Abonnementen
– Notities
– App’s

Via Activiteitenlogboek krijg je een compleet overzicht van alle updates die op je profiel zijn geplaatst, ook de updates die niet zichtbaar zijn voor iedereen. Zo kun je snel zien wat er allemaal is geplaatst maar ook voor wie het zichtbaar is. De meest rechtse instellingenknop heeft de Weergeven als functie, daarmee kun je kijken hoe je profiel voor de buitenwereld of bepaalde vrienden eruit ziet.
Een instelling in de status update zelf is Verbergen op tijdlijn, hiermee kun je berichten die op je tijdlijn staan onzichtbaar maken. Dit gaat heel simpel door rechts bovenin een status update op wijzigen te klikken, in het drop-down menu selecteer je vervolgens Verbergen. Het is niet mogelijk om alle berichten voor een bepaalde periode in een keer te verbergen, wil je dus alles uit bijvoorbeeld 2009 onzichtbaar maken dan moet je dat per update aanpassen.

Vul je profiel met nieuwe mogelijkheden

Gelukkig is er met de komst van Timeline niet alleen een extra lading privacy instellingen bijgekomen, er zijn ook een paar mooie en nuttige functies toegevoegd. Bijna onmisbaar is de nieuwe cover-foto optie, hierin kun je naast je profiel foto nog een extra foto aan je profiel toevoegen. Dit nodigt in ieder geval uit voor heel wat creativiteit zoals onderstaand voorbeeld van Jeremy Bronson. Inmiddels zijn er al heel veel dergelijke initiatieven verschenen op Facebook.

Er zijn ook tools om een creatieve cover-foto te maken, The Next Web en Mashable hebben er een aantal op een rijtje gezet. Het is wel even puzzelen voordat je de juiste cover-foto en tool gevonden hebt.
Let wel op: je cover-foto is net als je profielfoto voor iedereen zichtbaar!

Zoals je misschien al hebt gezien tijdens het instellen van Timeline is dat het helemaal terug gaat tot je geboortedag. Facebook heeft dat zo gedaan om het mogelijk te maken je hele leven in beeld te brengen op Facebook, ook van voordat je geregistreerd was. Door naar eerdere jaren op de tijdlijn te gaan kun je belangrijke momenten in je leven toevoegen, bijvoorbeeld wanneer je je grote liefde tegen kwam of afgestudeerd bent. Inclusief foto’s! De soorten informatie die je kunt toevoegen zijn:
– Werk en opleiding: je eerste baan, afgestudeerd of promotie gemaakt.
– Familie en relaties: verliefd, verloofd of getrouwd. Je eerste kind of je hond.
– Huis en levensstijl: verhuizingen, huisgenoten of de aanschaf van een auto.
– Gezondheid en welzijn: operaties of ziektes die je hebt gehad.
– Reizen en ervaringen: plaatsen of landen waar je bent geweest of andere ervaringen gedurende je leven.

In de tijdlijn zelf is er ook nog een kleine mogelijkheid tot aanpassing, wanneer je rechts bovenin een status update op de ster klikt gebruikt deze de hele breedte van het scherm. Wil je dit weer ongedaan maken dan klik je nog een keer.

Meer of minder updates van je vrienden

Nu je eigen tijdlijn op orde is kun je ook nog kijken naar de nieuwsfeed met alle updates van je vrienden, dat kunnen er behoorlijk veel zijn als je alles mee telt. In Facebook is het al enige tijd mogelijk om vriendenlijsten aan te maken, die lijsten kun je bepaalde rechten geven om bijvoorbeeld foto’s of updates van jouzelf wel of niet te zien. Andersom kun je die lijsten ook gebruiken, door bijvoorbeeld aan te geven dat je alleen updates uit een bepaalde lijst wilt zien. Meer individueel kun je naar de profielpagina van een vriend gaan en via de Geabonneerd knop aangeven of je alle updates, de meeste of alleen foto’s, tekst, video’s wilt zien.

Het Porren of Poken van vrienden bestaat overigens nog altijd. Ga naar het profiel van de persoon die je wil poken, rechts bovenin vind je de optie onder het drop-down menu naast de bericht-knop.

Meer Facebook tips

Naast alle instellingen die er al waren brengt Timeline nog meer functies en mogelijkheden met zich mee, hopelijk geeft dit artikel meer overzicht. Wat vind jij van Timeline? En mis je nog tips of instellingen in dit artikel? Laat het weten in de reacties!

En vergeet ook niet onze eigen Facebook pagina te liken natuurlijk.

Featured foto: Oliver Alexander

Over Tim van Letht

Tim is mede-eigenaar van Spotlight Effect. Werkzaam bij Interpolis op het gebied van Online Strategie & Innovatie. Adviseert daarnaast één dag per week organisaties, spreekt op congressen en geeft colleges aan studenten.
Dit bericht is geplaatst in Social media met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

8 reacties op Facebook Timeline: van privacy instellingen tot cover-foto

 1. Bob an Leeuwen schreef:

  Mooi artikel over fb Timeline. Het is mooi dat je profiel kunt afschermen voor de buitenwereld. Mijn vraag gaat echter meer over wat facebook zelf allemaal ziet en weet. Wat is jouw visie op het feit dat fb straks publiek gaat en de aandelen waarschijnljk voor iets meer dan een grijpstuiver verkocht gaan worden. Dat geld moet terugverdiend worden ‘and then some’. Hoe leuk is fb dan nog?

  Hetzelfde gevoel heb ik bij Google. Die heeft de wereld inzichtelijk gemaakt. Android echter, heeft niet als doel de wereld mooier te maken, maar Google meer macht te geven. Nu duwen ze G+ door onze strot door +-jes mee te nemen in zoekresultaten. Ik vind beide partijen sterk corrumperen.

 2. racool schreef:

  OK, kunnen jullie me ook vertellen hoe je reizen die je gemaakt hebt opd e kaart kan invoegen. Ik probeer Marokko, maar het land Marokko staat niet in de lijst. Hoe kan ik dit zelf aanmaken?

  • Tim van Letht schreef:

   Hi racool, dat komt omdat er een gebeurtenis plaats moet vinden op die locatie voordat het in je timeline komt. Voeg dus bijvoorbeeld een locatie toe aan een foto en je ziet het op de kaart verschijnen.

 3. Saskia schreef:

  Kan ik de album waar de omslag foto’s staan ook op privé zetten zoals de album profielfoto?

 4. M schreef:

  Op je profiel kun je ook de kolommen aanpassen waarin bijvoorbeeld je aantal vrienden of foto’s staan weergegeven. Klik op het pijltje bij de meest rechtste kolom en je kunt het aanpassen. De kolommen die je hier kunt selecteren zijn:
  – Vrienden
  – Foto’s
  – Likes/Vind ik leuk’s
  – Kaart
  – Abonnementen
  – Notities
  – App’s

  Dit kan ik dus echt niet niet vinden! help!?

 5. Vanie schreef:

  Net zoals Saskia had ik graag geweten als ik het album van mijn coverfoto’s kan verbergen en hetzelfde geldt voor de foto’s die ik via instagram op mijn profiel plaats..
  Mvg.

 6. Sacha schreef:

  Hallo,

  Ik heb ook de Timeline FB, maar kan ik ook mijn foto’s zo afschermen dat mensen ze wel kunnen zien maar niet kunnen delen of gebruiken?

  Ik hoor graag van jullie.

  Mvg.

 7. Ellen schreef:

  De activiteiten op mijn tijdlijn zijn plotseling niet meer zichtbaar in mijn profiel. Het dropdown menu om activiteiten zichtbaar te maken werkt niet. Er is slechts 1 optie namelijk ‘vind ik niet meer leuk’.

Reacties zijn gesloten.