Science Fiction wordt soms werkelijkheid

De gemiddelde science fiction film biedt doorgaans een aardige blik in de toekomst. Of de realiteit er ooit zo gaat uitzien is in veel gevallen nog maar de vraag en soms zelfs hoogst twijfelachtig, maar sommige gadgets hadden we wel degelijk kunnen voorzien als we een beetje hadden opgelet bij Star Trek. Zo hebben onder andere het touchscreen, de mobiele telefoon, het digitale papier en de polstelefoon inmiddels in meer of minder geavanceerde vorm hun intrede gedaan in ons dagelijks leven. Zelfs de manier van transporteren is al met succes toegepast op kleine organismen. Beam me up, Scotty!

In Minority Report maakt Tom Cruise fanatiek gebruik van een informatie-interface, die elementen uit kunstmatige intelligentie, bewegingssensoren, Virtual Reality en infrarood combineert. En nu is ook dit fraaie technologische hoogstandje werkelijkheid geworden:

De G-Speak is ontwikkeld door Oblong, en is wat men ook wel een Spatial Operating Environment (SOE) noemt. Vrij vertaald kunnen we spreken van een ruimtelijk werkende omgeving, en dat komt aardig in de buurt.

Oblong is er van overtuigd dat ze baanbrekend werk verrichten:

The SOE’s combination of gestural i/o, recombinant networking, and real-world pixels brings the first major step in computer interface since 1984; starting today, g-speak will fundamentally change the way people use machines at work, in the living room, in conference rooms, in vehicles. (…) Its idiom of spatial immediacy and information responsive to real-world geometry enables a necessary new kind of work: data-intensive, embodied, real-time, predicated on universal human expertise.

The first major step in computer interface since 1984? Dat kan wel zo zijn, maar het lijkt me voorlopig niet meer dan een vrij prijzige combinatie van reeds bestaande technieken. Toegegeven, het ziet er indrukwekkend uit en het zou een fantastische manier zijn om informatie op die manier te kunnen inzien, bewerken en delen. Maar of dit binnen vijf jaar de huiskamers gaat halen?

Over Jerry Houtman

Jerry (1983) is online media professional, blogger en freelance copywriter. Zijn focus ligt op webinnovatie, online marketing en de functionaliteit van internet, zaken die goed van pas komen in zijn werk als online media planner bij De Media Maatschap en tevens de voornaamste inspiratiebron vormen van zijn blogposts.
Dit bericht is geplaatst in Technologie met de tags , . Bookmark de permalink.