Onbewust asociaal gedrag

Onbegroete winkeliers, bellende klanten aan de kassa, voordringers in een rij, een hoopje poep op de stoep, luidruchtige medereizigers, openlijke telefoonconversaties en (te) luid afgespeelde mp3-spelers. Herkenbare taferelen die de Nederlandse samenleving vandaag de dag typeren. Mensen zijn druk, druk, druk. En vooral heel druk met zichzelf. Tijdens de alledaagse lijst aan bezigheden wordt de nabije omgeving meer dan eens vergeten, wat leidt tot irritaties. Uit onderzoek blijkt dat 95% van de Nederlanders zich – vaak zonder het door te hebben – weleens schuldig maakt aan deze asociale handelingen. Rede voor Stichting Ideële Reclame (SIRE) om in hun 100ste campagne, die vandaag van start zal gaan, de Nederlander bewust te maken van hun ‘onbewust asociaal gedrag’. “Zonder dat we het door hebben, worden we steeds asocialer”, kijk en oordeel zelf: overdreven of pijnlijk herkenbaar?

Ontdek hoe asociaal jij bent met de irritatiecalculator.

Over Anniek Boeijinga

Anniek is een 22-jarige, derdejaars studente Taal & Communicatie met al van jongs af aan een driftige schrijfdrang. Ze is vooral geïnteresseerd in communicatie die erop gericht is om het gedrag van de lezer of luisteraar te beïnvloeden, waarbij ook een stukje sociale psychologie komt kijken. Naast studeren, wonen, werken en genieten in Amsterdam is ze altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen.
Dit bericht is geplaatst in Alledaags, Voorlichting met de tags , , . Bookmark de permalink.

13 reacties op Onbewust asociaal gedrag

 1. Jerry Houtman schreef:

  Het resultaat, geheel naar verwachting:

  Vergeleken met de gemiddelde Nederlander erger ik me niet, op de schaal van asociaal gedrag scoor ik prima en in totaal wek ik met mijn asociaal gedrag irritatie op bij 0 Nederlanders per jaar.

 2. Ernst-Jan Pfauth schreef:

  Heb die test met veel plezier gedaan – zit heel goed in elkaar, mooie graphics en leuke weetjes.

  • Peter Evers schreef:

   Maar hij klopt natuurlijk niet echt, ze gaan er bv vanuit dat als je wel eens je tas naast je neerzet en meestal in de spits rijdt je automatisch 54,98 mensen een zitplaats ontneemt. Maar je zet natuurlijk alleen je tas naast je neer als je niet in de spits zit. Maja, is ook meer als leuke gadget bedoeld…sorry voor het miereneuken ;)

   • Jerry Houtman schreef:

    Ja en ik zet weliswaar mijn tas wel eens naast me neer, maar zodra het druk wordt en er zich gegadigden voor de zitplek aandienen neem ik mijn tas op schoot. Inderdaad schort er het een en ander aan de opzet van de test, maar het idee is leuk.

  • Jerry Houtman schreef:

   We zijn natuurlijk ontzettend benieuwd naar jouw uitslag…

 3. Peter Evers schreef:

  Ik ben net iets asocialer als de gemiddelde NL’er. Maar ben het er niet geheel mee eens! Ik doe niets asociaals behalve m’n tas naast me zitten als er zat ruimte in de trein/bus/metro is en moet toegeven dat er wel eens een kauwgompje uit mijn mond wipt als er geen prullenbak in de buurt is. That’s it! Asocialer dan gemiddeld dus. SIRE heeft me beledigd!

 4. Philip schreef:

  In essentie vind ik het een goede campagne, er mag meer nagedacht worden over de gevolgen van je eigen acties, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan.

  Er wordt bijvoorbeeld gedaan of sommige dingen asociaal zijn terwijl ik het daar niet mee eens ben. Zo vind ik het niet asociaal om je tas op de stoel naast je neer te zetten, mits je deze maar weghaalt zodra iemand daar om vraagt.
  Bovendien, in de dubbeldekkers van de NS zitten bagagevakken die nauwelijks bruikbaar zijn omdat ze te klein zijn. Dan rest je geen andere keus. Dat is dan asociaal terwijl je niet anders kunt.

  Ik word vaker als asociaal bestempeld, meestal in de bus, maar ook in de trein. Ik ben twee meter lang en een bus- of treinstoel waar ik fatsoenlijk in pas moet nog uitgevonden worden. Meestal zit ik dus op twee stoelen of kan er door mijn benen niemand tegenover me zitten. Ik heb vaker gehoord of ik met mijn asociale gedrag ergens anders heen wil gaan. In treinen van de NS wordt dat lastig, daar kan ik ook niet rechtop staan.

  Ik vind het verder een goede actie maar ik denk niet dat het veel gaat uitmaken. De grootste groep asociale mensen bestaat wat mij betreft uit allochtonen. Wat dat betreft merk je het ook andersom dan in het filmpje. Ik maak bijna dagelijks mee in de supermarkt dat de twee allochtone kassadames het nodig vinden om in verschillende talen op hoog volume tegen elkaar te schreeuwen. Daar sta je als klant dan pal voor. Als je daar wat van zegt krijg je een grote bek terug. Verder heeft dat ook niet echt met onbewust asociaal gedrag te maken. Het heeft ermee te maken dat die mensen het echt niet begrijpen. Onze Marokkaanse buurvrouw gooit vaak haar rommel uit het raam, of te volle vuilniszakken buiten ophaaldag om op straat. We hebben haar daar vaker op aangesproken. Zij spreekt goed Nederlands, maar haar reactie is altijd ja nou en? Het wordt toch opgeruimd? Nu ben ik er vanaf.
  Ik denk niet dat je zulke mensen gaat bereiken met deze actie.

  En verder veel van de mensen die rommel op straat gooien zijn middelbare scholieren, die het stoer vinden ofzo. Die bereik je ook echt niet met zo’n campagne.

  Echt; in essentie best een goed idee, maar ik denk dat je er alleen die mensen mee bereikt die in de praktijk per ongeluk af en toe iets asociaals doen en voor hen werkt het alleen maar belerend.

 5. Jan W schreef:

  De echte grote asocialen zijn de grote jongens bij de banken en de politici. De graaigraage asociale managers en beleggers. Daar hoor ik de Sire helemaal niet over!!! Nee, de gewone burger wordt weer als asociale gezien. Man, laten ze astublieft iets nuttigs doen.

 6. anoniem schreef:

  Over asociaal gedrag gesproken. Als de politie een fout maakt moet je hemel en aarde bewegen om je gelijk te krijgen. Ondanks dat je het zo kunt weerleggen dat het niet klopt steekt de politie gewoon hun hoofd in het zand en stuurt je weg. Lijkt mij dat de heren ambtenaren/politie eerst zelf eens heropgevoed moeten worden; ik ben van mening dat zij best het goede voorbeeld mogen geven. Als voorbeeld: er ligt een stoepbord op straat, er lopen allerlei mensen in de buurt, de politie komt en iedereen moet zich legitimeren. Alleen mijn vrouw kon zich legitimeren en alle anderen niet. 1 maand later krijgen wij een boete van 180 euro binnen samen met een brief dat mijn vrouw een strafbaar feit heeft gepleegd (dat bord) en dat ze een strafpunt heeft hiervoor (vergelijkbaar met een strafblad). Dus wij bellen, krijg je de melding dat ze niets kunnen doen. Wij naar het politiebureau, die weigert hier iets mee te doen etc. Ma.w. dit wordt een rechtzaak. Ik vind het eerlijk gezegd niet zo vreemd dat mensen zich asociaal gaan gedragen als je zo wordt behandelt. Het zou goed zijn als ze ook eens dit soort voorbeelden opnemen in die spotjes op tv, dat ze ook eens de overheid onder de lope nemen > het is gewoon ronduit asociaal hoe je als burger door de politie wordt behandelt. De politie die notabene de burger in bescherming moet nemen.

 7. Esther schreef:

  Waar blijft je volgende blog :)?

 8. Reactie op Philip schreef:

  “De grootste groep asociale mensen bestaat wat mij betreft uit allochtonen”.

  Dit slaat natuurlijk nergens op. Hiermee scheer jij iedereen over 1 kam, wat eigenlijk ook als asociaal bestempeld kan worden!

  Ik ben zelf van Surinaamse afkomst en ben helemaal niet zo asociaal zoals jij beweerd, integendeel zelfs, want uit het testje bleek dat ik minder asociaal ben dan de rest van NL.
  Natuurlijk zet ik wel eens mijn tas op de bank, maar die haal ik net zo snel weer weg, indien iemand er wilt zitten. Dit, omdat ik hetzelfde ook weer terugverwacht!
  Maar om even terug te komen op jouw opmerkingen, ik praat nooit mijn eigen taal, terwijl ik ook met mensen van een andere afkomst ben, omdat ik dit ook niet netjes vind. Misschien heeft dit wel iets per afkomst te maken, want Surinamers praten tenslotte meer Nederlands dan elke andere bevolkingsgroep in NL, omdat wij dit van huis uit meekrijgen en in Suriname leer je tenslotte ook alles in het Nederlands i.p.v. Surinaams, moet je nagaan! Anderzijds, heeft dit gewoon per persoon te maken, hoe die ingesteld is, denk je niet??!

  Dus misschien moet je je reactie een beetje bijschaven, want het slaat natuurlijk nergens op. Mensen zullen ook nooit bewust sociaal worden, indien ze zulke opmerkingen zullen maken!

  Over de campagne: Ik vind het wel een leerzame campagne, want het laat je wel nadenken over bepaalde zaken en dat alleen al is een goed teken. Reclames worden door iedereen gezien, dus het bereik is wel degelijk groot. De test is inderdaad niet volledig terecht, omdat er vaak een maar achterzit, zoals een kauwgompje op straat gooien (ja, als er geen prullenbak is enzovoort.)

Reacties zijn gesloten.