Voortaan schrijf ik alleen nog in besneeuwde landschappen

Misschien beleef jij dat anders, maar ik vind het verdomd lastig om me te concentreren met Facebook, Skype, Gmail en Twitter aan. De impulsen van die services zorgen er voor dat ik steeds iets anders doe. Gevolg: ik surf uren rond en kan achteraf niet precies vertellen wat ik gedaan heb. De oplossing: speciale schrijfprogramma’s. Nee, geen Word. Maar een programma dat fullscreen opent en alle popup-schermpjes stopt. Mijn favoriet (en bovendien gratis!) is Ommwriter. Gemaakt door een paar yoga-ICT-nerds. Ze wilden zich beter concentreren, plakten een besneeuwd landschap op hun beeldscherm, creëerden rustgevende tikgeluidjes en zetten er een zen-soundtrack achter. Het resultaat: absolute concentratie. In plaats van anderhalf uur tikken aan een blogartikel, doe ik het nu in een half uur. Als ik iets moet checken, zet ik er puntjes achter. Na afloop vul ik dan de ontbrekende informatie in het artikel aan. Ik ben enthousiast!

Hieronder een demo. En nog een vraag: zou jij een dergelijk concentratieprogramma gebruiken? Of, als je dat al doet: welke gebruik jij?

Over Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) raakte halverwege zijn studie communicatiewetenschap verslaafd aan bloggen. Toen hij een ruzie tussen Balkenende en Witteman vastlegde, werd zijn blog Spotlight Effect ook daadwerkelijk gelezen. Na een stage bij de Verenigde Naties in New York reisde hij voor Web 2.0 blog The Next Web een jaar de wereld rond. Voor nrc.next verkocht hij zijn ziel aan de dode-bomen-industrie, vinden zijn oud-collega's. Zijn persoonlijke blog is Pfauth.com.
Dit bericht is geplaatst in Hoe?, Journalistiek, Voorlichting met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Voortaan schrijf ik alleen nog in besneeuwde landschappen

  1. itspim schreef:

    Ik gebruik het al enige tijd met veel plezier. Ik kan altijd pas werken als het om me heen uitgestorven is; als de wereld al is gaan slapen. Die desolate, impulsloze omgeving; dat kan Ommwriter ook. Ik ben een druktemakertje en er daarmee dus echt enorm mee geholpen. Er is nog een ander groot voordeel – je maakt je druk om de inhoud, niet om puntjes, tabjes of kleurtjes, dat kan Ommwriter toch niet.

  2. Martijn schreef:

    Ik was erg onder de indruk van het programma toen ik het voor het eerst zag. Helaas 4 Mac only… Maar gelukkig heb ik een alternatief gevonden voor Windows: CreaWriter.

    http://www.martijnbloksma.nl/post/365457190/zonder-afleiding-schrijven-met-creawriter-video

  3. Pingback: Ik schrijf mijn boek in besneeuwde landschappen | Dutchproblogger.nl

Reacties zijn gesloten.